Loading

Γνωρίστε την Χαλκίδα

Η πόλη με τις δυο γέφυρες, τόσο κοντά στην Αθήνα, αλλά και τόσο μακριά από το φρενήρη τρόπο ζωής μιας μεγαλούπολης.

Εδώ θα βρείτε όμορφους πεζό δρόμους, μικρά παραδοσιακά σπίτια και επιβλητικά νεοκλασικά κτήρια.

Η εμπορική καρδιά της πόλης βρίσκεται στον πεζόδρομο της Αβάντων ενώ δυο δρόμους πιο κάτω ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη βόλτα του στην παραλία της πόλης από την ιχθυόσκαλα ως το Κόκκινο Σίιτι.

Αξιοθέατα

Το Κάστρο του Καράμπαμπα Βρίσκεται στο λόφο που ονομάζεται Φούρκα στη συνοικία της Κανήθου. Το φρούριο που σώζεται σήμερα, οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684 με σκοπό την προστασία της πόλης από τους Βενετούς και η θέση του επιλέχθηκε για να ελέγχει το στενό του Ευρίπου. Μέσα στον περίβολο υπάρχει ναός αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία, που χρονολογείται το 1895, ενώ στην είσοδο του Κάστρου βρίσκεται ο τάφος και το μνημείο του λογοτέχνη Χαλκιδέου Γιάννη Σκαρίμπα.

Το Κόκκινο Σπίτι

Το Κόκκινο σπίτι της οικογένειας Μάλλιου κοσμεί το κρηπίδωμα στη βόρεια πλευρά της παραλίας της πόλης. Θαυμασμό προκαλεί στους σύγχρονους αρχιτέκτονες για τον τρόπο με τον οποίο ο Φλέγγας το είχε προσαρμόσει στο βράχο που βρέχεται από τρεις πλευρές με θάλασσα. Σημερα φιλοξενεί την Εστία Γνώσης της Χαλκίδας.

Το Σπίτι με τα Αγάλματα

Το σπίτι με τα αγάλματα βρίσκεται απέναντι από το Κόκκινο Σπίτι. Χτίστηκε το 1891, ενώ ιδιοκτήτης του ήταν ο Δημήτρης Μάλλιος. Σήμερα το αρχοντικό έχει παραχωρηθεί από το δήμο στο Λύκειο Ελληνίδων και στην εταιρεία Ευβοικών σπουδών.

Τζαμι Εμιρ Ζαδε

Kατασκευάστηκε το 15ο αιώνα, αποτελεί ορόσημο της Οθωμανικής περιόδου και είναι διατηρητέο από το 1937. Βρίσκεται σε μια από τις πλατείες της πόλης και λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος στεγάζοντας μέρος της μεσαιωνικής αρχαιολογικής συλλογής της Χαλκίδας.

Αγία Παρασκευή

Η μεσαιωνική ταυτότητα του ναού ως μοναστηριακός ναός του Αγ. Δομήνικου και της Παρθένου Μαρίας των Δομηνικανών μοναχών του Νεγκρεπόντε τον καθιστά σπάνιο δείγμα πρώιμης Δομηνικανής αρχιτεκτονικής, Γοτθικού ρυθμού. Αποτελεί ανεκτίμητο κόσμημα για την πόλη.

Κτήριο ΑΣΑΧ – Δημοτική Πινακοθήκη

Απέναντι από το ναό της Αγ. Παρασκευής βρίσκεται το βιομηχανικό κτήριο του ΑΣΑΧ, που μετά την εξαγορά του από το δήμο μετατράπηκε σε μουσείο που φιλοξενεί την έκθεση πινάκων και κοχυλιών του Χαλκιδέου ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά.

Εβραϊκή Συναγωγή

Bρίσκεται στην οδό Κώτσου και είναι άγνωστο πότε χτίστηκε. Η σημερινή, ανακατασκευάστηκε το 1855 μετά από την πυρκαγιά του 1854 με χρήματα που διέθεσε η Δούκισσα της Πλακεντίας.

Στην πόλη της Χαλκίδας λοιπόν σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων συνυπάρχουν μνημεία που παντρεύουν τρεις θρησκείες. ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΤΖΑΜΙ ΕΜΙΡ ΖΑΔΕ – ΕΒΡΑΙΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ.

Μουσεία

Στην καρδιά της πόλης βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο του 20ου και φιλοξενεί ευρήματα από όλη την Εύβοια. Αρχαιολογικό Μουσείο Αρέθουσα.

Το νέο μουσείο της πόλης στεγάζεται στο εργοστάσιο οινοπνευματοποιίας με την επωνυμία Αρέθουσα Α.Ε. Η μόνιμη έκθεση αναφέρεται στην ιστορία της Εύβοιας και της Σκύρου από την απώτατη ιστορία ως τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

Λαογραφικό Μουσείο. Ιδρύθηκε το 1981, στεγάζεται στις τρεις αίθουσες που έχουν απομείνει από το ιστορικό κάστρο Νεγρεπόντε κατά τους Φράγκους ή Εγριμπόζ κατά τους Τούρκους. Η έκθεση περιλαμβάνει φορεσιές από την Εύβοια και τη Σκύρο και σκηνές από την αγροτική ζωή.

Μόνο στη Χαλκιδα

Ο πορθμός και συγκεκριμένα ο δίαυλος του Ευρίπου είναι στενή λωρίδα θάλασσας πλάτους 39 m, μήκους 40 m και βάθους περίπου 8,5 m που συνδέει το Βόρειο Ευβοϊκό με τον Νότιο Ευβοϊκό, μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας στη Χαλκίδα.

Σ΄ αυτόν το χώρο παρουσιάζεται το ακόλουθο μοναδικό σύνθετο φαινόμενο, τα ύδατα του διαύλου να κινούνται συνεχώς, ενώ συγχρόνως ν΄ αλλάζουν και φορά κίνησης, κατευθυνόμενα άλλοτε προς τον Βόρειο και άλλοτε προς το Νότιο Ευβοϊκό.

Η συστηματική παρακολούθηση του εν λόγω ρεύματος έδειξε ότι ενώ στις 22-23 ημέρες παρουσιάζει μια κανονικότητα αλλαγής φοράς ανά 6 ώρες περίπου, όπως ακριβώς η παλίρροια, στις υπόλοιπες 6-7 ημέρες του μήνα το ρεύμα γίνεται τόσο ακανόνιστο που μπορεί ν΄ αλλάξει φορά ακόμη και 14 φορές μέσα στο ίδιο 24ωρο!

Έτσι διαπιστώθηκε ότι το κανονικό ρεύμα αντιστοιχεί στις συζυγίες, δηλαδή 11-12 ημέρες περί τη νέα σελήνη (Ν.Σ.) και άλλες τόσες κατά τη πανσέληνο, ενώ το ακανόνιστο ρεύμα παρατηρείται κατά τους τετραγωνισμούς (Π.Τ. και Τ.Τ.). Η πόλη με τις δύο γέφυρες υπόσχεται να σας μαγέψει.

Η συρταρωτή γέφυρα της Χαλκίδας στον Πορθμό του Ευρίπου με 2.500 χρόνια ιστορίας είναι το πιο κομβικό σημείο της πόλης. Δεν γίνεται να μην το δεις, να μην την περπατήσεις, να μην σταθείς να χαζέψεις τα ΅τρελά νερά¨ η να μην την δεις να ανοίγει για να περάσουν ιστιοφόρα, εντυπωσιακά γιοτ και άλλα σκάφη που το ύψος τους είναι απαγορευτικό για να περάσουν κάτω από την κλειστή γέφυρα.

Η Υψηλή γέφυρα Ευρίπου, αναφέρεται συνήθως ως “Νέα Γέφυρα”, είναι καλωδιωτή γέφυρα πάνω από τον πορθμό του Ευρίπου στην Εύβοια. Ενώνει τη Βοιωτική ακτή με το λόφο του Μπαταριά μέσω του αυτοκινητόδρομου Σχηματαρίου – Χαλκίδας.

Παραλίες

Πλαζ Κουρέντι

Οργανωμένη παραλία μέσα στην πόλη με άμμο στην παραλία και στο βυθό. Αξιόλογα εστιατόρια σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων. Ρωτήστε μας. Πλαζ Παπαθανασίου Καθαρά νερά, οργανωμένη παραλία με μαγαζιά που μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή το φαγητό σας.

Πλάζ Αστέρια

Στη Βοιωτική πλευρά, λίγα μόλις μέτρα από τη συρταρωτή γέφυρα του Ευρίπου βρίσκεται η παραλία , ακριβώς κάτω από το πράσινο δασύλιο της Κανήθου και με θέα την παραλία της Χαλκίδας. Μπορείτε να κολυμπήσετε αφού τα ρεύματα και τα τρελά νερά εξασφαλίζουν την καθαρότητα της θάλασσας.

Καλάμια

Λίγο μετά τη Χαλκίδα, με κατεύθυνση τη Β. Εύβοια, η ακτή Καλάμια προσφέρει στιγμές χαλάρωσης ή και άθλησης για τους λάτρεις του είδους.

Comments (Δεν υπάρχουν Σχόλια)

Comments (0):

Submit Your Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *