Το Κάστρο του Καράμπαμπα
Βρίσκεται στο λόφο που ονομάζεται Φούρκα στη συνοικία της Κανήθου. Το φρούριο που σώζεται σήμερα, οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684 με σκοπό την προστασία της πόλης από τους Βενετούς και η θέση του επιλέχθηκε για να ελέγχει το στενό του Ευρίπου. Μέσα στον περίβολο υπάρχει ναός αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία, που χρονολογείται το 1895, ενώ στην είσοδο του Κάστρου βρίσκεται ο τάφος και το μνημείο του λογοτέχνη Χαλκιδέου Γιάννη Σκαρίμπα.
Το Κόκκινο Σπίτι
Το Κόκκινο σπίτι της οικογένειας Μάλλιου κοσμεί το κρηπίδωμα στη βόρεια πλευρά της παραλίας της πόλης.
Θαυμασμό προκαλεί στους σύγχρονους αρχιτέκτονες για τον τρόπο με τον οποίο ο Φλέγγας το είχε προσαρμόσει στο βράχο που βρέχεται από τρεις πλευρές με θάλασσα. Σημερα φιλοξενεί την Εστία Γνώσης της Χαλκίδας.
Το Σπίτι με τα Αγάλματα
Το σπίτι με τα αγάλματα βρίσκεται απέναντι από το Κόκκινο Σπίτι. Χτίστηκε το 1891, ενώ ιδιοκτήτης του ήταν ο Δημήτρης Μάλλιος. Σήμερα το αρχοντικό έχει παραχωρηθεί από το δήμο στο Λύκειο Ελληνίδων και στην εταιρεία Ευβοικών σπουδών.
Τζαμι Εμιρ Ζαδε
Kατασκευάστηκε το 15ο αιώνα, αποτελεί ορόσημο της Οθωμανικής περιόδου και είναι διατηρητέο από το 1937. Βρίσκεται σε μια από τις πλατείες της πόλης και λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος στεγάζοντας μέρος της μεσαιωνικής αρχαιολογικής συλλογής της Χαλκίδας.
Αγία Παρασκευή
Η μεσαιωνική ταυτότητα του ναού ως μοναστηριακός ναός του Αγ. Δομήνικου και της Παρθένου Μαρίας των Δομηνικανών μοναχών του Νεγκρεπόντε τον καθιστά σπάνιο δείγμα πρώιμης Δομηνικανής αρχιτεκτονικής, Γοτθικού ρυθμού. Αποτελεί ανεκτίμητο κόσμημα για την πόλη.
Κτήριο ΑΣΑΧ – Δημοτική Πινακοθήκη
Απέναντι από το ναό της Αγ. Παρασκευής βρίσκεται το βιομηχανικό κτήριο του ΑΣΑΧ, που μετά την εξαγορά του από το δήμο μετατράπηκε σε μουσείο που φιλοξενεί την έκθεση πινάκων και κοχυλιών του Χαλκιδέου ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά.
Εβραϊκή Συναγωγή
Bρίσκεται στην οδό Κώτσου και είναι άγνωστο πότε χτίστηκε. Η σημερινή, ανακατασκευάστηκε το 1855 μετά από την πυρκαγιά του 1854 με χρήματα που διέθεσε η Δούκισσα της Πλακεντίας.
Στην πόλη της Χαλκίδας λοιπόν σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων συνυπάρχουν μνημεία που παντρεύουν τρεις θρησκείες.
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΤΖΑΜΙ ΕΜΙΡ ΖΑΔΕ – ΕΒΡΑΙΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ.